Aurelie Dorzee en Tom Theuns hebben al eerder samen albums gemaakt, zoals L’Art de Voler en een aantal Aurelia-albums, die nog dichter tegen wereldmuziek aanhingen dan hun latere werk. Jazzy folk die tegen de kamermuziek aanleunt, zo zou je hun muziek misschien nog het beste kunnen omschrijven.

Voor hun zesde album bij het onvolprezen Luikse platenlabel homerecords.be nodigden ze de legendarische virtuoze koperblazer Michel Massot uit. Samen gaan ze op muzikaal avontuur, op een jazzy manier, en met ongewone instrumenten, zoals de viola d’amore, de mandolauoto, de trompetviool, het psalterion, de sitar, een spijkerviool, een sousafoon, harmonium, mandoline en banjo. En dan wordt er ook nog eens gezongen op een manier waar je de mond van open valt.

Elixir heet dit album, en deze toverdrank zorgt inderdaad voor een mengsel aan stijlen en soorten muziek, die allemaal als vanzelfsprekend samenkomen, al wisselen de stemmingen en tempi zich binnen één compositie al vele keren af. Zonder dat dit stoort overigens. De muziek wordt er alleen maar spannender van. Het Europa van nu, de zijderoute en de middeleeuwen lijken allemaal op een geheimzinnige manier samen te komen in deze betoverende muziek. Een verbazingwekkend meesterwerk.

Luister hier naar een paar fragmenten: