jack clement op zijn enige plaat... cowboy jack clement
deel van de hoes...

clement op de achterkant van zijn lp-hoes...

 

Soms is er maar weinig nodig om je nieuwsgierig te maken naar iemand. Zo zag ik een hele tijd geleden een documentaire over de transmigratie van Ierse muziek naar Amerika, onder de titel "Bringing it all back home". Ergens in die film zie je een groepje mannen in een kring muziek zitten maken, met als centrale zanger ene Jack Clement. Dat klonk zo goed en zo ontspannen dat ik er van uitging dat deze man al een hele rij platen had gemaakt die ik per ongeluk over het hoofd had gezien.

Een speurtocht leverde helemaal niets op, alleen dat de man als bijnaam "Cowboy" had, en dat hij vooral bekend was als producer van country-albums. Hij was ooit begonnen bij Sam Phillips in zijn legendarische Sun-studio's, en was na een dronken ruzie voor zichzelf begonnen. Hij kreeg een wat bredere bekendheid toen U2 hem vroeg om Rattle and Hum te produceren. Hij had toen zelf nog nooit van de band gehoord.

Een jaar later kwam ik bij mijn broer een stapel onbekende country-lp's tegen die hij uit een opruimingsbak bleek te hebben gevist, waaronder een plaat van Jack Clement getiteld All I want to do in life. Die plaat heb ik, zonder te luisteren, van hem losgepraat, en het blijkt, wat ik eigenlijk al half verwachtte, een meesterwerkje te zijn, met zeer relaxte country-getinte liedjes. Een prachtplaat. Het blijkt de enige plaat te zijn die Clement zelf ooit gemaakt heeft. Jammer, maar ze bestaan dus nog, de mensen die zelf niet zo nodig in de spotlights hoeven te staan. Jammer dat hij toch niet op bescheiden schaal wat meer van zijn eigen werk heeft opgenomen, maar het is niet anders. De kans is overigens klein dat deze plaat ooit op cd zal verschijnen, want voor Cowboy Jack hoeft dat allemaal niet zo nodig...
Het nummer dat hij in die documentaire zong zul je bijvoorbeeld vergeefs zoeken op de dubbel-cd met de soundtrack van die film.

Verrassend genoeg verscheen er in september 2004 onverwacht een nieuwe cd van Cowboy Jack Clement.

terug naar de startpagina van moors magazine