Duplex is een kwartet rond Didier Laloy, diatonische accordeon en Damien Chierici, viool, die elkaar leerden kennen dankzij een opmerkelijk project waarbij de muziek van Nirvana werd omgezet naar energieke folk – Folk Nevermind was een album om niet snel te vergeten, en Chierici en Laloy hielden dan ook contact.

Chierici is een virtuoos op de “niet-klassieke” viool, met een voorliefde voor rock, terwijl Laloy de grenzen van folk en wereldmuziek constant oprekt. Chierici leerde van Laloy de stilte in de muziek te waarderen en te gebruiken, terwijl Chierici Laloy FX-pedalen voor gitaren aan zijn accordeon liet koppelen om het timbre te verbreden – zo gingen ze samen steeds verder op muzikaal avontuur.

Al pratend bedachten ze dat ze wat bandleden erbij wilden, en zo kwamen drummer Olivier Cox en toetsenist Quentin Nguyen het tweetal ondersteunen, met verbazingwekkende gevolgen, want Maelstrom is een album van extremen, van woeste stormen tot fluisterende stiltes, waarbij de arrangementen steeds perfect on spot zijn. Soms melodieus en melancholiek, dan weer hevig ritmisch en met een knetterende energie gespeeld. Antoine Dawans speelt overigens als gast trompet op het prachtige Bakerloo Circle.

Een maelstrom is een wilde dans tussen twee tegendraadse zeestromen, kolkend en woest maar met een systeem. Het is de perfecte titel voor dit magnifieke album.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Bakerloo Circle     
Cabestan'go     
O’Mar     
Malstrom