Hartwin Dhoore kenden we als de fabelachtig goede accordeonist van het verrassend vernieuwende Vlaamse folktrio Trio Dhoore waarin hij samen met zijn broers de grenzen van de folk oprekt, en van het bloedmooie album Kodu dat hij met zijn Estse echtgenote Leana opnam.

Hartwin bespeelt de diatonische accordeon niet alleen virtuoos, hij schrijft er ook fenomenaal mooie melodieën voor. In 2018 publiceerde hij al een boek met honderd eigen melodieën, en nu is er zijn eerste solo-album, waar hij er tien speelt.

De muziek is intiem, zoals je van een solo-accordeon kunt verwachten, maar soms ook opgewekt en uitbundig, en de melodieën zijn allemaal zo sterk dat ik mezelf er op betrapte dat ik na één keer luisteren al twee van de composities liep te fluiten. Muziek om blij en vrolijk van te worden.

En denk vooral niet dat een album met enkel één accordeon wel saai zal zijn, want niets is minder waar – juist doordat je alleen die accordeon hoort hoor je ook alle finesses en alle minieme accenten die maken dat je het album steeds weer blijft draaien. Een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten: