Soms is het vreemd om te zien hoe een bepaalde artiest die op het eerste gehoor niet meteen aansprekende of eenvoudige muziek maakt door een groot publiek omarmd wordt terwijl de ander jaren vrijwel onopgemerkt gestaag door kan blijven werken. Nils Frahm kwam ik in onvoorstelbaar veel lijstjes tegen, van een verrassend breed publiek, die allemaal aangesproken werden door zijn muziek. Nu is Frahm ook goed en hij is ook avontuurlijk, maar het verbaast me dan hogelijk dat ditzelfde publiek de weg naar Michel Banabila blijkbaar niet weet te vinden, zelfs niet als hij een magnifiek album, New Land, opneemt met trompettist Erik Vloeimans en udspeler Mehmet Polat.

Gelukkig gaat Banabila gewoon door, en kun je zijn albums voor spotprijzen kopen via Bandcamp. Als je van de muziek van Nils Frahm houdt kan ik je aanraden eens naar de nieuwe Banabila te luisteren, want die minstens zo avontuurlijk, en op een bepaalde manier qua sfeer wel vergelijkbaar. Al vind ik persoonlijk Banabila beter dan Frahm.

Just Above the Surface werd voor een deel geschreven voor het Haperende Mens Festival in Amsterdam, in december 2017. Het album kwam uit in januari 2018 en je kunt het bij BandCamp kopen vanaf 6 euro. Dat zou ik zeker doen, en als je dan de smaak te pakken hebt kun je verder kijken, want dit is de laatste in een rij van maar liefst 58 albums die allemaal via BandCamp aan te schaffen zijn (het hele pakket kost nog geen honderd euro!)

De muziek van Michel Banabila is fantastisch tot in de allerkleinste details, en zo magnifiek uitgebalanceerd dat ik er elke keer weer met open mond naar zit te luisteren. Fraaie spanningsbogen die mooi vastgehouden worden, prachtige melancholieke strijkers, elektronika waar het nodig is, percussie die de perfecte accenten aanbrengt, verrassende wisselingen en overgangen en meeslepende stukken. Stukjes eruit knippen om te laten horen is eigenlijk een doodzonde, maar ik doe het toch om je een beetje een idee te geven. Ga vervolgens snel naar BandCamp en schaf dat album aan!

Luister hier naar een paar fragmenten: