Max Vandervorst uit het Belgische Spa is muzikant, componist en uitvinder van instrumenten. Hij doet wat dat betreft een beetje denken aan Alan “Gunga” Purves, de geniale drummer die de meest opmerkelijke zaken aan zijn drumkit toevoegde, van badeendjes en knijpbaar kinderspeelgoed tot van alles en nog wat waar hij op kon fluiten en waar hij in kon knijpen. Ook Toby Rix was een waardig voorganger van deze muziektherapeut voor verlaten voorwerpen.

Pataphonia laat een dialoog horen tussen de uitgevonden instrumenten van Vandervorst en traditionele instrumenten als piano, tuba, viool en percussie, en dat levert buitengewoon vrolijke muziek op, ergens tussen folk, jazz en klassiek, gegoten in walsen, tango’s, polka, ragtime, en wat grilliger vormen.

Vandervorst bespeelt uiteraard al zijn zelfgemaakte instrumenten zelf, en daarnaast ook gitaar, charango, ukelele, sigarendoos en basklarinet. Aurélie Goudaer speelt viool, niemand minder dan Michel Massot speelt sousafoon en euphonium (tuba), Stephan Pougin speelt pataphonische percussie en Frank Wuyts piano en melodica.

Pataphonia lijkt één grote grap, maar als je beter luistert is het ook geweldige muziek, en dan ook nog eens muziek waar je heel vrolijk van wordt. Een absolute aanrader, kortom.

Luister hier naar een paar fragmenten: