Twee basklarinettisten en twee zangeressen maken samen muziek die je niet gemakkelijk in een hokje kunt plaatsen. Soms doet het me wat denken aan de klassiek geschoolde mezzosopraan en componiste Cathy Berberian die in Groningen tijdens de Jazz Marathon haar Stripsody stond te zingen, ergens tussen avant-garde, klassiek en jazz in.

Claron McFadden is een geweldige sopraan, Kristina Fuchs is een ware stemkunstenares die alles met haar stem lijkt te kunnen. Oguz Büyükberber is klarinettist en basklarinettist en speelt al sinds 2005 regelmatig samen met Tobias Klein, die hier basklarinet en contrabasklarinet speelt. Ik zag ze al spelen op het Basklarinet Festijn 2018 in het Groningse Grand Theatre.

De composities zijn geïnspireerd op de volksmuziek van Klein-Azië, maar dit viertal maakt daar elke keer wat bijzonders van, want de dames gebruiken hun stem als muziekinstrument, waardoor onder meer de hele jazzgeschiedenis van scatten en doowopzang langskomt. Soms is de muziek avant-gardistisch en moet je als luisteraar alle zeilen bijzetten om goed te volgen, op andere momenten is de muziek buitengewoon toegankelijk en zelfs swingend.

Büyükberger tekent voor de meeste van de tien composities op dit album, waaronder A Glove Turned Around,  Klein schreef er twee, waaronder Losungen, en Asparagus is een compositie of improvisatie van alle vier, net als Calliste.

Al met al een fantastisch album voor iedereen met open oren, en een mooie opwarmer voor het Basklarinet Festijn 2020/21.

Luister hier naar een paar fragmenten:

37fern - zeynep kizi     
37fern - a glove turned around     
37fern - asparagus     
37fern - losungen