Het Basklarinet Festijn is een breed uitwaaierend festival, dat plaatsvindt in verschillende steden in Nederland en België, verspreid over een aantal maanden. Ik was aanwezig bij de avond in het Grand Theatre in Groningen op dinsdag 9 oktober. Een dinsdag is geen ideale dag voor zo’n festijn, zo bleek, want de bovenzaal zat maar half vol. Dat was erg jammer, want het programma was fantastisch, zeker als je van avontuurlijke nieuwe muziek houdt.

molina en schouten

Vóór de pauze trad basklarinettiste Fie Schouten op, steeds in combinatie met anderen – ze begon met een magnifiek stuk van de Belgische componist Frederik Neyrinck – 4 Fragments, waarbij de basklarinet steeds bij elk fragment van positie wisselde ten opzichte van de contrabas, die gespeeld werd door Beltane Ruiz Molina. Die dansjes werkten op een vreemde manier heel goed, en zelfs op het moment dat Schouten met haar rug naar het publiek stond en de contrabas aan het zicht onttrok had je nog het gevoel dat je naar een zeer intiem stuk muziek aan het luisteren was. Mooi.

Met excuses voor de kwaliteit van de foto’s van mijn nieuwe “broekzakcamera”, die zijn eigenlijk te slecht. Na de pauze heb ik mijn smartphone gebruikt en die gaf merkwaardig genoeg veel betere foto’s. Afijn.

fie en beltane

De tweede compositie was een première van Black Sand van de Nederlands/Cypriotische componiste Georgia Nicolaou, met Fie Schouten en Marij van Gorkom op basklarinet en Eva van de Poll op cello. Een jonge componiste met een compositie die nog een beetje als los zand aan elkaar hing, iets te fragmentarisch allemaal, en ondanks een paar sterke fragmenten geen overtuigend geheel.

Tenslotte nog een wereldpremiére, Tussen Rede en Gevoel van de Britse componist Michael Finnissey, met Fie Schouten en Marij van Gorkom op basklarinet, Beltane Ruiz Molina op contrabas en Eva van de Poll op cello. Een prachtig stuk, zeker toen halverwege de twee basklarinettisten uit elkaar gingen en aan beide zijden van het podium tegenover elkaar gingen staan spelen. Indrukwekkend mooi.

37fern

In de pauze werd de cd Chambery van componist Tobias Klein gepresenteerd, en na de pauze trad Klein op, met 37FERN, met Claron McFadden en Kristina Fuchs zang en Tobias Klein en Oguz Büyükberber op klarinetten (meest basklarinetten). Hun programma heet verwarrend genoeg A Bag of Songs, en bevatte composities en improvisaties die geïnspireerd zijn door de volksmuziek van Klein-Azië en de culturen die daar in de loop der eeuwen van invloed zijn geweest, maar dit kwartet maakt er wel iets heel bijzonders van, want je hoort er ook de scats van Ella Fitzgerald in terug, en boventonen, en flarden doowop en rock. Avantgarde met traditie als basis, een scheut humor en vier musici die met veel plezier samen staan te zingen en spelen. Fantastisch! Een subliem concert.

37fern in grand theatre