Markus Reuter is de uitvinder van de touch gitaar, en Kenny Grohowski is een fenomenale energieke drummer, op het agressieve af. Voor het album Bleed vormen ze samen met gitarist Tim Motzer een uniek powertrio in de beste tradities van de intelligente jazzrock.

De drie vormen eigenlijk het perfecte trio, want als je alleen Reuter en Grohowski bij elkaar had gezet zou je vooral een woest muzikaal gevecht hebben gehoord, terwijl Motzer voor de subtiliteit zorgt – hij weet door een mooie slidepartij de scherpste kantjes ineens aangenamer te maken.

Alles wat je hier hoort werd live in de studio opgenomen in zes uur tijd, met de drie in een cirkel zittend, waarna er nog een aantal uren volgden met overdubben – Rhodes, Mellotron en Hammond B3 om bepaalde stukken te orkestreren. Alles werd ter plekke geïmproviseerd en gecomponeerd, en wat je hoort is ronduit verbluffend, want dit is unieke muziek waar je geen label op kunt plakken – ja, ik noem het voor het gemak intelligente jazzrock, maar daar is weinig mee gezegd.

Het verbazingwekkende aan dit album is, net als bij veel geïmproviseerde muziek, dat je er als luisteraar eindeloos naar kunt luisteren, en dat je er na de tiende keer nog weer nieuwe details en finesses in ontdekt. Geniaal dus, en een absolute aanrader voor iedereen met oren aan zijn of haar hoofd.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Bleed     
Monolith     
Impenetrable