Dennis Rea is een avontuurlijke gitarist die we al kennen van intelligente jazzrockbands als Moraine, Iron Kim Style en Zhongyu, en op zijn solo-album Views from Chicheng Precipice kon je horen hoe hij de tijd die hij in Taiwan en China woonde in zijn muziek verwerkte, maar zijn muzikale avonturenreis brengt hem dit keer naar de steppen van Siberië. Een deel van zijn nieuwe album Giant Steppes is opgenomen in Seattle en Tacoma, in de Verenigde Staten, en een deel in Rusland, in Abakan, Krasnoyarsk en Tomsk.

Het album werd tussen 2016 en 2019 opgenomen en Rea maakte er ook een fraai boek bij dat je bij Blue Ear Books gratis kunt downloaden, het heet Tuva and Busted. Het vertelt het verhaal van het ontstaan van het album, waarbij zijderouteliedjes gecombineerd werden met Russische koorzang, Tuvaanse keelzang en vreemde Tibetaanse pop. Denk daar ook nog jazz, heavy prog, krautrock, surf, elektro-akoestische soundscapes en veldopnames bij en dan weet je dat je iets heel bijzonders kunt verwachten

Bedenk dan ook nog eens dat Rea hier samenwerkte met keelzanger Albert Kuvezin van Yat Kha, het Russische koor Juliana & PAVA, de geweldige Siberische bassist Wadim Dicke, trompettist Greg Kelley en nog een paar topmuzikanten uit Seattle.

De traditionele en moderne muziek uit Centraal Azië krijgen hier een speciale eervolle behandeling van Dennis Rea, waar je alleen maar je hoed voor kunt afnemen – je kunt horen dat hij verliefd is geraakt op die muziek en dat hij er zelf deel van wil uitmaken, en dat levert een van de avontuurlijkste en opwindendste wereldfusie-jazzrockalbums op die ik ken. Een album dat je eindeloos kunt blijven draaien en waar je steeds weer wat nieuws in blijft ontdekken – een absolute schatkist van een plaat.

Luister hier naar een paar fragmemnten: