Deon is de naam van de vijfkoppige band van bassist Dion Nijland, die ook alle composities voor het album Soft Steel schreef. Klarinettist Steven Kamperman doet mee, en dan kan het al bijna niet meer fout gaan, en dan hebben we nog twee fantastische blazers – Ruben Drenth op trompet en Ad Colen op saxofoons. Mees Siderius is tenslotte de geweldige strakke en toch buitengewoon flexible slagwerker op drums en vibrafoon.

Een bassist die bandleider wordt, dat pakt eigenlijk altijd erg goed uit, denk maar aan Charlie Haden of Charles Mingus, en dat geldt zeker ook voor Dion Nijland, die hier een kleine maar zeer fijne jazzrockband geformeerd heeft die strak en tegelijk soepel en warmbloedig speelt. De composities zitten magnifiek in elkaar, met een spanningsboog die je als luisteraar constant alert houdt, en de band speelt met hoorbaar plezier en energie.

Soft Steel is een album om vaker te draaien, want de finesses en de details komen na één keer nog lang niet tot hun recht. Deon is wat mij betreft een blijvertje – een band die Nijland als gegoten lijkt te zitten. Subliem plaatje!

Luister hier naar een paar fragmenten: