Dion Nijland is een bassist die je al zou kunnen kennen van HOT, Het Orgel Trio, waarin hij met saxofonist Steven Kamperman en organist Berry van Berkum op een unieke manier kerkorgels met jazz weet te verbinden, en van De Bende van Drie dat op een andere, maar net zo avontuurlijke manier jazz met folk verbond. Ook speelde hij in Vanbinsbergen Playstation, de unieke jazzrockfusionband van gitariste Corrie van Binsbergen.

Als zo’n bassist een soloalbum gaat opnemen ga je er wel even voor zitten, wat Nijland is zo’n contrabassist die niet alleen stuwend en ritmisch kan spelen, maar die ook gevoel voor melodie heeft, en dat laat hij hier ook regelmatig horen. Met hoorbaar plezier worden alle aspecten van de contrabas onderzocht – het avontuur wordt op alle fronten opgezocht – plukkend, met de strijkstok, maar ook tikkend op de klankkast en meehummend – er mag ook regelmatig even gelachen worden, want dit is geen bloedserieus avant-gardeproject, maar een heerlijk album van een contrabassist die verliefd is op zijn instrument, en dat kun je horen.

Dat betekent dat je glimlachend zit te luisteren, van de eerste tot de laatste noot. De heerlijke gretigheid waarmee Nijland de mogelijkheden van zijn instrument verkent werkt aanstekelijk en smaakt naar meer.

Luister hier naar een paar fragmenten: