Trompettist Gijs Levelt ken ik van de Amsterdam Klezmer Band, maar ook van Spinifex, van STriCat en het Axyz Ensemble, en dan kon je hem nog op verschillende andere plekken tegenkomen ook. Daar was hij niet alleen actief als trompettist, maar ook als bandleider en componist en aanjager.

Zijn solo-album Spoken is van een geheel andere orde. Vergeet even de tomeloze energie en de uitbundige uitspattingen van al die bands, want hier kom je bij “something completely different”. Je hoort hier alleen Gijs Levelt en zijn trompet, en wat hij daarmee doet als hij daar wat effectpedalen op las kan laten.

Daar is ongetwijfeld heel wat studie en uitproberen aan vooraf gegaan, maar Spoken is in zijn geheel in de huisstudio van Levelt opgenomen – voor elk stuk maakte hij een uitgewerkt plan, waarna de opname-apparatuur werd ingeschakeld en er in één take een improvisatie werd opgenomen, zonder overdubs, hoe ongelofelijk dat ook mag klinken.

En dat leverde een machtig mooi plaatje op, dat heel soms een beetje aan de schitterende soundscapes van Jon Hassell doet denken, maar dat vooral een kijkje geeft in de muzikale avonturenreis die Gijs Levelt in zijn studio ondernam. Mooi dat we mee mogen reizen.

Luister hier naar een paar fragmenten: