Spinifex bestaat tien jaar, en de Nederlandse jazzrockband die ook zoveel trash en metal in haar muziek stopt en er liefst ook wat Balkan en India doorroert maakte een mooi verjaardagspakketje. Voor drie tientjes kun je vijf cd’s aanschaffen met niet alleen de eerste twee albums van de band, Triodia en Hipsters Gone Ballistic, maar ook een schitterend gevarieerd live album en twee splinternieuwe albums. een van de superieure bigband Spinifex Maximus en deze van Spinifex Veiled, waarin je het kwintet dat de basis van Spinifex vormt in optima forma aan het werk hoort.

De mannen die je hier hoort spelen zijn Gijs Levelt op trompet, Tobias Klein op altsax, Jasper Stadhouders op elektrische gitaar, Gonçalo Almelda op basgitaar en Philipp Moser op drums. Vijf muzikanten uit totaal verschillende muzikale disciplines, van wereldmuziek en jazz tot metal, noise en vrije improvisatie. Zet ze samen en er gebeurt iets magisch, want niet alleen componeren ze allemaal, ze zijn ook allemaal virtuozen op hun instrument, kunnen fantastisch improviseren en het elkaar daarbij lekker moeilijk maken, maar ze houden ook overduidelijk van ensemblespel, van lekker mooi samenspelen dus.

Dat betekent dat het er hier lekker fel aan toegaat, maar dat er ook zachte, melancholieke momenten tussen zitten, en momenten van adembenemend mooi samenspel. Spannend is het van de eerste tot de laatste noot, het wringt regelmatig, maar altijd op een mooie manier, en je zit als luisteraar regelmatig met de bek open te luisteren. Breukeriaanse taferelen, met veel humor, maar gelukkig niet lollig (daarin kon Breuker nog wel eens de mist in gaan) en grensverleggend. Spinifex brengt de Europese jazzrock weer een stap verder, op het scherpst van de snede. Alleen al voor dit album zou je dit pakketje van vijf moeten aanschaffen.

  • Spinifex Veiled – in Spinifex 2005-2015 – met 5 albums – Triodia, Hipsters Gone Ballistic, Live, Veiled en Maximus – Spinifex Music

Luister hier naar een paar fragmenten: