Le Sud – Dirk Serries, archtop gitaar, Benedict Taylor viola en Friso van Wijck drums en percussie. Live in concert in Koffie & Ambacht’s Le Sud in Rotterdam op 29 september 2022.

De Belgische gitarist Dirk Serries is altijd op zoek naar muzikale avonturiers waarmee hij muziek kan maken die grenzen overschrijdt, en hier heeft hij in violist Benedict Taylor en drummer/percussionist Friso van Wijck opnieuw twee zielsverwanten gevonden, zo blijkt.

We horen hier twee stukken van allebei ruim een half uur lang, waarin ze alledrie laten horen dat ze niet alleen virtuozen zijn op hun instrument, maar dat ze ook op een bijzondere en sublieme manier kunnen samenspelen, waardoor er een uitermate spannend en intrigerend muzikaal gesprek ontstaat waar je als luisteraar soms ademloos naar zit te luisteren, want soms wordt er bijna fluisterzacht gespeeld, terwijl op andere momenten het onweer lijkt los te breken, met rollende donder, opschrikkende vogels en al.

Het verbazingwekkende van de opname van zo’n improvisatie vind ik nog steeds dat hij bij herhaald beluisteren steeds beter lijkt te worden. Dat zou je bij een improvisatie wellicht niet verwachten, maar dit is werkelijk een uniek groeiplaatje dat bij elke luisterbeurt beter wordt.

Luister hier naar een paar fragmenten: