Duke Ellington was niet alleen een groot bandleider, maar ook een fantastische pianist, een geweldige componist en een man met een geweldig goed gevoel voor talent en kwaliteit. Dat kon je terugzien aan zijn verschillende bands, met name ook zijn onovertroffen big band, maar ook aan het feit dat hij vaak musici uitnodigde die niet voor de hand lagen, maar die wel geweldig goed waren, en die ook fantastisch bij Ellington en zijn orkest bleken te passen. Ik heb het dan over de koningin van de scat Ella Fitzgerald, de keizer van de free jazz John Coltrane, maar ook over de man die met zijn trompet revolutionaire dingen had gedaan en die bovendien als zanger op eenzame hoogte stond – Satchmo, oftewel Louis Armstrong.

Louis Armstrong & Duke Ellington recording together for the first time is de titel van het album dat ze opnamen op 3 en 4 april 1961 in New York, met een kleine bezetting van Duke Elington op piano en Louis Armstrong op trompet en zang en zijn All Stars, ex-Ellington klarinettist Barney Bigard, ex-Jimmie Lunceford swing-to-bop trombonist Trummy Young, bassist Mort Herbert, en drummer Danny Barcelona.

Alles klopt hier – het sprankelende pianospel van Ellington, het pittige trompetspel van Armstrong, de ontspannen en tegelijk robuuste zang, en de perfecte begeleiding. De composities zijn allemaal van Ellington, en je hoort het plezier waarmee gespeeld wordt in elke noot terug. Twee grootheden, maar wat je bijblijft van deze sessie is vooral het plezier, de energie en de pure tijdloze schoonheid van hun muzikale ontmoeting. Een must voor ieder jazzliefhebber.

Luister hier naar een paar fragmenten:

louis armstong & duke ellington - cottontail     
louis armstong & duke ellington - mood indigo     
louis armstong & duke ellington - do nothing till you hear from me     
louis armstong & duke ellington - the mooche