Mark Alban Lotz is een bijzondere, avontuurlijke fluitspeler die muziek maakt die je de ene keer in het bakje jazz kunt zetten, de andere keer bij wereldfusie, de derde keer bij avantgarde, en eigenlijk maakt het allemaal niet uit. Lotz exploreert de fluit in al zijn soorten en maten, en maakt er af en toe zelf ook nog een paar, en gaat met die fluiten op een ongekende muzikale avonturenreis, en als luisteraar is het een puur genot om de man op die reis te volgen.

Alan “Gunga” Purves is een Schotse drummer en percussionist die al een half leven geleden in Amsterdam is gestrand en die al heel lang deel uitmaakt van het Nederlandse muziekleven – hij speelt overal mee waar ze een inventieve percussionist zoeken die de grenzen opzoekt en daar liefst ruim over heen wil stappen – je kon hem horen in de band van gitariste Corrie van Binsbergen, maar hij vormde bijvoorbeeld ook een duo met cellist Ernst Reijseger, en hij begon hier in Nederland in de latin-popgroep SailJoya met de Portugese zanger Fernando Lameirinhas. Jazz, avantgarde, wereldmuziek, Purves draait overal soepel mee. Zijn “drumstel” bestaat onder meer uit piepende rubberen speelgoedbeesten, neusfluiten, zoemende plastic buizen, zelfgemaakte instrumenten en alles wat hij maar tegenkomt wat interessante geluiden voortbrengt. Dat levert niet alleen intrigerende muziek op, maar ook hilarische momenten tijdens optredens.

Mocht je denken dat humor en serieuze goede muziek niet samen kunnen gaan, dan raad ik je aan te luisteren naar het album dat Purves en Lotz samen gemaakt hebben, en vooral ook om naar een optreden van die twee te gaan. Want hun muziek is niet alleen maar bijzonder grappig, op het hilarische af, maar ook simpelweg heel eg goed en geraffineerd. Een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten:

mark lotz en alan purves - food foragers     
mark lotz en alan purves - i am so sorry blues     
mark lotz en alan purves - back scratcher     
mark lotz en alan purves - hog time