Gitarist Dirk Serries en pianiste Martina Verhoeven kenden elkaar al redelijk goed, op muzikaal vlak, dus ze wisten wat voor avontuur ze met elkaar aan gingen, maar drummer en percussionist Kris Vanderstraeten was nieuw voor hun, dus het was even afwachten of ze zich wel in hetzelfde muzikale universum zouden bevinden of begeven. Vanderstraeten werkt met een zelf samengesteld drumstel waarin je allerlei onverwachte objecten aantreft, onder meer ook kinderspeelgoed en keukengereedschap. Hij is dan ook meer een geluidenmaker en textuurproducent dan een ritmeverschaffer. Hij creëert feitelijk zijn geheel eigen muzikale universum dat perfect blijkt aan te sluiten bij de geheimzinnige muzikale wereld van Serries en Verhoeven.

Impetus bevat vijf composities waar ik als luisteraar met open mond naar heb zitten luisteren. Houvast lijk je soms nauwelijks te hebben, maar dat is schijn, want alles klopt hier, op een onnavolgbare en geheimzinnige manier. Daar raak je steeds meer van doordrongen naarmate je vaker naar dit album luistert, want dan blijken alle vreemde wendingen, pauzes, abrupte stops en schijnbaar chaotische stukken allemaal perfect binnen de spanningsboog te passen, en dan ga je langzaam maar zeker elk miniem detail waarderen.

Drie virtuoze musici die volledig aan elkaar gewaagd zijn en die samen muzikaal volledig ongeremd op avontuur gaan – mooier kun je het als luisteraar niet krijgen, wat mij betreft. Een subliem album!

Luister hier naar een paar fragmenten: