Stephan Thelen is een Zwitserse componist en gitarist van de avontuurlijke soort – hij maakt intelligente jazzrock, maar kleurt daarbij uitgebreid buiten de lijntjes, om het zo maar te zeggen. Polyritmes, elektronica, vreemde ritmes die je nog nooit eerder hebt gehoord, en dat dan uitgevoerd met een band van virtuoze musici die zijn ideeën ook kunnen uitvoeren en er een spannend muzikaal verhaal van kunnen maken.

Fractal Guitar 3 is een van de vier albums waar hij in 2021 aan werkte, want Thelen is een creatieve duizendpoot die met een aantal projecten tegelijkertijd bezig is, die elkaar ook weer bestuiven, om het zo maar te zeggen. Markus Reuter is een van de gitaristen die je met zijn touch guitar hier kunt horen, en onderschat vooral ook de geweldige macht van de ritmesectie niet – drummers Manuel Pasquinelli en Yogey Gabay en bassisten  Stefan Huth en Tim Harries. En Stephan Thelen zelf, die niet alleen fractal guitar speelt, maar ook elektrische gitaar, synth, strings, elektrische piano, orgel, mellotron, samples en de programmering.

Het resultaat is niets minder dan een meesterwerk – een intelligente jazzrockplaat die spannend is van de eerste tot de laatste noot en waarin zo veel subtiele details verstopt zitten dat je er nog jaren naar kunt luisteren zonder je ooit te hoeven vervelen. Kortom- een absolute aanrader voor avontuurlijke luisteraars.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Through The Stargate     
Glitch     
Black On Electric Blue