Fred Frith is een buitengewoon veelzijdige gitarist, multi-instrumentalist en componist, en dat komt misschien nog het beste naar voren in de muziek die hij maakte voor dansvoorstellingen en voor theatervoorstellingen, zoals Propaganda, dat werd gecomponeerd voor de gelijknamige theaterproductie van Matthew Maguire uit 1986. Frith bespeelde alle instrumenten, en alle stemmen die je hoort zijn ook van hem. De vogel- en dierengeluiden komen uit een BBC-archief uit 1976 van een radioproject van David Perry dat helaas nooit gerealiseerd werd, en er zijn wat muzikale fragmenten gebruikt met dank aan de Muzak Corporation…

Oorspronkelijk werden deze opnames uitgebracht als deel van de dubbel-lp Technology of Tears in 1986, maar alles werd toen nogal drastisch ingekort om op één plaatkant te passen. Voor de heruitgave op cd op Fred Records werd de muziek opnieuw opgebouwd vanuit het originele materiaal en de muziek is nu eindelijk te horen hoe hij oorspronkelijk bedoeld was.

Het resultaat is een verbluffend staaltje avant-garde, waarin Frith laat horen hoe veelzijdig hij is en hoe goed hij als componist is. Want deze score kan zonder meer los van de theaterproductie beluisterd worden en blijft dan indrukwekkend goed. Spannend van begin tot eind, met nerveuze stukken als Meditation upon Propaganda tot verstilde maar uiterst spannende stukken als A Deeper Understanding of Conflict en alles daartussenin. Een mooi uitgebalanceerd album met een subtiele spanningsboog, verrassende elementen, en een volstrekt tijdloze uitstraling. Een subliem, tijdloos meesterwerkje.

Luister hier naar een paar fragmenten: