Voor zijn album + maakte Rutger Zuydervelt, beter bekend als Machinefabriek via klarinettist Gareth Davis kennis met de Poolse klarinettiste Monika Bugajny, die vervolgens ook deelnam aan dat project. Dat smaakte wat Monica betreft naar meer, dus ze stelde Rutger voor samen een album te maken, gebaseerd op klassieke muziek.

Debussy, Messiaen, Brahms, Stravinsky – namen die je op een album van Machinefabriek niet snel zou verwachten, maar als je ze hoort zul je niet echt verbaasd opkijken. Want zonder meer herkenbaar zijn ze niet, die klassiekers. Monika heeft acht klassieke stukken volledig naar haar hand gezet, of haar eigen invulling gegeven aan die stukken, het is maar hoe je het bekijkt – denk aan jazzmusici die een compositie nemen en daar vrij hun eigen interpretatie op los laten – in de klassieke muziek niet bepaald gebruikelijk, maar hier leidt het tot verbazingwekkende resultaten.

Je moet dan bedenken dat Machinefabriek er vervolgens zijn behandeling op losliet – hij knipte, stapelde en manipuleerde het materiaal tot het resultaat dat je op dit unieke album Recytle hoort. Een half uur klarinet en elektronica – klassieke puristen rennen nu waarschijnlijk gillend weg, maar ik vind het wonderbaarlijk prachtig!

Luister hier naar een paar fragmenten: