Rutger Zuydervelt maakt muziek onder zijn eigen naam, maar ook als Machinefabriek. Daardoor heb je niet meteen door hoe veelzijdig deze Rotterdamse elektronicamagiër, componist en vormgever wel niet is. Ik leerde hem kennen door zijn verbluffende samenwerkingsprojecten met Michel Banabila, als Travelog en Entropia, en toen kwam ik er achter dat hij ook iets had gedaan met The Selva, en toen was mijn belangstelling wel echt gewekt. Hydra Ensemble met onder meer bassist Gonçalo Almeida was de laatste openbaring, maar een tijd geleden had ik ook al zijn geweldige album Machinefabriek with drums aangeschaft, en daar wil ik het hier even over hebben.

Het begon met een vraag die hij uitzette bij een groot aantal drummers:

 • “Hello, hope you’re doing well.
  I just started a little project, and I’d like to invite you to participate.
  Not to worry, it won’t take up too much of your time.
  I’m asking drummers/percussionists to record a few short
  fills or phrases. It can be recorded by simple means;
  a hand-held recorder or even a phone will do just fine.
  These gathered recordings will be used as the ‘Lego bricks’
  to build a series of short rhythmical collages with.
  It would be fantastic if you’d like to join the project…
  All the best, Rutger”

Dat leverde de meest ongewone drumplaat op die je je kunt voorstellen. Een collage van roffels, fills, tikjes, noem maar op, zonder dat je ook maar ergens het gevoel krijgt dat je naar een collage zit te luisteren. Het is eerder een reeks uitermate spannende composities geworden waarbij je als luisteraar voortdurend op scherp gezet wordt. Alles klopt, alles is op een vreemde manier in balans, en toch is niks op een gewone manier, zoals je bij een drumplaat zou verwachten, swingend of ritmisch. De ritmes zijn er wel, maar altijd anders dan je verwacht. Je wordt eigenlijk constant op het verkeerde been gezet en zit dus voortdurend geconcentreerd te luisteren. Zo vergaat het mij in ieder geval, elke keer weer als ik dit album draai.

Ik hou absoluut niet van eindeloze drumsolo’s, maar hier kan ik eigenlijk nooit genoeg van krijgen. Dit is een drum- en percussie-album dat absoluut nooit verveelt. Geniaal.

Luister hier naar een paar fragmenten:

SH VT TV (with Steven Hess, Vasco Trilla, Teun Verbruggen)     
SA AJ ET (with Shane Aspegren, Anja Jacobsen, Eric Thielemans)     
TD RS KV (with Tim Daisy, Rogier Smal, Kris Vanderstraeten)     
LF RF TV (with Leo Fabriek, Rudi Fischerlehner, Teun Verbruggen)     
SH TM JM (with Steve Heather, Tom Malmendier, Jon Mueller)