Machinefabriek is de artiestennaam van Rutger Zuydervelt. Hij heeft als componist en elektronicatovenaar al heel wat indrukwekkende albums op zijn naam staan, die je allemaal op zijn Bandcamp-pagina kunt vinden (even een terzijde over Bandcamp – koop zoveel mogelijk je muziek via dit kanaal, je kunt er zowel digitaal als voor fysieke albums terecht, en de artiesten verdienen er zelf dan tenminste ook echt wat aan).

Een tijd geleden maakte Zuydervelt een machtig mooi album dat With Drums heette, en waarvoor hij een groot aantal drummers en percussionisten uitnodigde hem een kort fragment te sturen, een kleine roffel of riff, waarmee hij dan aan de slag ging. Dat leverde een album dat op ik nog steeds regelmatig draai.

Nu herhaalt hij datzelfde procedé, alleen heeft hij nu een groot aantal andere musici uitgenodigd waar hij al eerder mee samenwerkte – die stuurden allemaal een kort geluidsfragment naar hem op, en daar ging Zuydervelt mee aan de slag – hij ging manipuleren, knippen, geluiden toevoegen en alle stukken aan elkaar  voegen tot één grote compositie van bijna een uur.

We hebben het dan over uiteenlopende gitaristen, toetsenisten, elektronicatovenaars, blazers in alle soorten en maten, strijkers, enzovoorts. Het resultaat is verbluffend, want het is op een merkwaardige manier geen collage van diverse korte stukken geworden, maar dankzij de ingrepen van Machinefabriek, en zijn compositorische talenten, één machtig mooie compositie met een groot aantal hoogtepunten.

De fragmenten die ik je hier laat horen komen onder meer van een paar virtuozen die ik al een tijdje volg hier, en die je inmiddels wellicht kent, als Michel Banabila en Dirk Serries, maar zij zijn slechts twee van de tweeënvijftig muzikale gesprekspartners van Rutger Zuydervelt op dit volstrekt unieke album.

Spreken de fragmenten je aan, haast je dan, want de cd werd in een gelimiteerde oplage uitgebracht en kost bijna niks.

Luister hier naar aan paar fragmenten:

machinefabriek + ruisvogel     
machinefabriek + dirk serries     
machinefabriek + leo chadburn     
machinefabriek + michel banabila