Bassist Gonçalo Almeida is ook componist en hoesontwerper. Samen met zijn landgenoten, de Portugese cellist Ricardo Jacinto en drummer en percussionist Nuno Morão vormt hij het trio The Selva, dat probeert free jazz en gecomponeerde muziek op een verrassende manier te combineren. Ik heb het hier al eerder gehad over hun sublieme album Clean Feed, en nu is er Barbatrama, een samenwerking met producer en elektronicatovenaar Rutger Zuydervelt, beter bekend als Machinefabriek.

The Selva bestaat dus uit twee strijkers, een bassist en een cellist en een drummer die niet alleen vrij improviseren op een creatieve jazz-manier, maar die ook folk, wereldmuziek, renaissance en hedendaagse kamermuziek in hun muziek laten meeklinken. En daar komt nu experimentele elektro-acoustica bij. Dat leverde een onvoorspelbaar, maar uitermate spannend album op waarin je echo’s van Sun Ra en Tangerine Dream kunt horen.

Een of twee keer luisteren zal niet voldoen bij dit album – je zult hier veel vaker naar moeten luisteren voordat alle geheimen die deze muziek in zich heeft zich aan je geopenbaard hebben. Wonderlijk mooi, bijzonder en volstrekt uniek. En absoluut niet in een categorie te plaatsen, behalve misschien deze – grensverleggende, avontuurlijke muziek voor iedereen met open oren.

Luister hier naar een paar fragmenten:

the selva + machinefabriek - ramatarba     
the selva + machinefabriek - mabartrama     
the selva + machinefabriek - bamartabar