Het 4 Huizen Muziekfestival is een van de sympathiekste festivals ter wereld. In vier huizen in de Groninger wijk Hoornse Meer worden op een zondagmiddag in september vier concerten gegeven in de huiskamers van vier musici die in die wijk wonen. Er kunnen maar dertig mensen in zo’n huiskamer, dus het is altijd volle bak, en een intiemer concert kun je je bijna niet voorstellen. Ondertussen heb je dan wel een aantal topmusici voor je neus, zoals Boelo Klat met zijn trio Klatwerk3, klassiek pianiste Nynke Eekhof, het wereldmuziekgezelschap Etoile Azur en Pot, Baumgarten & Friends die dit jaar niemand minder dan de virtuoze drummer Sebastian Demydczuk hadden uitgenodigd.

Klatwerk3

ruud vleij en ancel klooster

Pianist en componist Boelo Klat werkt met een fenomenaal goed trio, Klatwerk3, dat zijn composities mooi naar een nog hoger plan weet te tillen. Bassist Ruud Vleij en drummer Ancel Klooster vormen de perfecte sparring partners voor de superieure pianist die Boelo Klat is. Hij was altijd al erg goed, maar hij lijkt nog steeds beter en soepeler te gaan spelen. Er blijft gelukkig altijd iets weerbarstigs in zijn composities zitten, waardoor het nooit te glad wordt, en hoewel hij soepel en swingend speelt is zijn muziek van de eerste tot de laatste noot spannend. Zowel in de felle nummers als in een ballade weten de heren volledig te overtuigen. Er werd ruim een half uur aan nieuw materiaal gespeeld, dus een nieuw album lijkt voor de hand te liggen. We verheugen ons er al op, want dit trio is van absolute wereldklasse.

boelo klat

Nynke en Johan Eekhof

Broer en zus Nynke en Johan Eekhof speelden vierhandige muziek van Satie, muziek dus die je niet zo vaak live zult horen, en het was puur genieten, zowel “Trois morceaux en forme de poire” (omdat critici beweerden dat Satie vormeloze muziek componeerde schreef hij een stuk in de vorm van een peer – gevoel voor humor had de man wel), als Parade, waarin de invloed van de jazz voor het eerst in de klassieke muziek in Europa zeer duidelijk hoorbaar is.

johan en nynke eekhof

Sprankelende muziek, en perfect uitgevoerd door dit unieke pianoduo. Ik weet niet of het feit dat ze broer en zus zijn daar wat mee van doen heeft, maar quatre-mains ging hun als vanzelfsprekend af. Het was ook mooi om deze typische fin-de-siècle-muziek, toen de klassieke muziek echt aan het veranderen was en wat meer licht en lucht kreeg (en humor!) zo mooi uitgevoerd te horen. Heerlijk.

quatre mains

Etoile Azur

Het wereldmuziektrio Etoile Azur had als gast Inge Pijnacker Hordijk op viool en trompetviool, en dat was een goed idee, want de instrumentale bezetting was daardoor nog sterker dan anders. Gitarist Michiel Megens is altijd al bijzonder goed als flamencogitarist en Mimouna Lefdou is voortreffelijk als percussioniste en zangeres. Alleen zangeres Liesbeth Völkel leek dit keer helaas niet geheel toonvast te zijn. Het repertoire is mooi, met middeleeuwse, sefardische liedjes, afgewisseld met een jidddisch liedje en een traditioneel Turks heimweeliedje.

etoile azur

Pot, Baumgarten & Friends

Peter Pot is een geniale trekharmonicaspeler die er op een wonderbaarlijke manier in slaagt het Italiaanse volkse karakter van zijn trekharmonica’s te behouden terwijl hij tegelijkertijd een jazzy manier van spelen heeft die de muziek bijna de avantgarde intrekt. Bassist Philip Baumgarten is daarbij zijn ideale muzikale partner, want jazzbassist pur sang. Ze hadden de virtuoze drummer Sebastian Demydczuk uitgenodigd, en die wist de muziek van Pot en Baumgarten op een nog hoger plan te krijgen – wat een heerlijke drummer is die man toch. We kenden Demydczuk van Barana en wisten waar hij toe in staat is, maar hier voelde hij zo perfect aan waar elk nummer om vroeg dat het bijna griezelig was. Ik zou tegen Pot en Baumgarten zeggen: duik onmiddellijk met deze man de studio in om jullie volgende album op te nemen, dat kan alleen maar heel erg goed worden. Want van dit concert kreeg iedereen meteen een heel erg goed humeur, zo sprankelend en spetterend zie je het maar zeer zelden. Absolute topklasse.

peter pot

philip baumgarten

sebastian demydczuk