Het Baraná Wereld Jazz Festival is in vele opzichten een uniek festival dat om te beginnen draait om “Baraná”, oftewel samenspelen, en dan hebben we het met name ook over musici met totaal verschillende muzikale achtergronden. Baraná de band ontstond ooit uit een samenwerking tussen de Turks-Nederlandse multi-instrumentalist en zanger Behsat Üvez en de Nederlandse rietblazer Steven Kamperman, en voor beiden was dat een ongekend avontuur waarbij oost en west elkaar op een ongehoord vruchtbare manier ontmoetten – er sprongen vonken over, en in de ruim tien jaar van het bestaan van Baraná hebben we kunnen zien hoe geïnspireerd en avontuurlijk hun muzikale ontdekkingsreis was.

Workshop modale improvisatie

Om dat gevoel van avontuur door te geven deed het festival meer dan alleen maar optredens bieden waarin muzikale ontmoetingen plaatsvonden – er was op zaterdag ook een workshop modale improvisatie onder de bezielende leiding van Michiel Koperdraat, specialist Griekse muziek en Klein-Aziatische modi. Daarin werd gewerkt met oosterse toonsoorten, de opbouw van improvisatie, enzovoorts. Tijdens de uitvoering die volgde op de workshop, en die openbaar was voor publiek, konden we zien dat het nog niet zo eenvoudig is om als westers geörienteerd muzikant met de oosterse muziektaal aan de slag te gaan en dan ook meteen los te gaan. De twee violisten lieten overigens horen dat ze al een aardig eind in de buurt kwamen. Intrigerend en fascinerend, en een absolute meerwaarde verlenend aan het festival, want je kon hier zien hoe de eerste stappen op een avontuurlijke muzikale reis er uit kunnen zien.

workshop

Workshop modale improvisatie, met onder meer twee violisten, een trombone, een klarinet, en een cello.

Baraná compositiewedstrijd

Samen met de HKU heeft Baraná een landelijke compositiewedstrijd georganiseerd voor conservatoriumstudenten, met als opdracht: schrijf een westerse compositie op de Turkse Hijaz-toonladder, met ruimte voor improvisatie, voor de bezetting van viool, elektrische gitaar en elektrische bas. Geen eenvoudige opdracht, maar de vijf finalisten lieten horen dat je met deze opdracht vijf totaal verschillende, sterke stukken kunt schrijven. De uitvoering, door violist Jeffrey Bruinsma, gitarist Timon Kooiman en bassist Bob van Luijt was overigens voortreffelijk. Ook deze manier van het muzikale avontuur bevorderen maakt dit festival bijzonder.

Flutes Modales

Tenslotte nog een paar filmpjes uit het hoofdprogramma van het festival, om te beginnen van Flutes Modales, met “flutistes extraordinaires” Mark Alban Lotz en Jean-Luc Thomas:

 

Dièse3

Dan nog een nummer van de Bretonse band Dièse3, aangevuld met drummer Jean-Marie Nivaigne. Je ziet verder Pierre Droual op viool, Etienne Cabaret op basklarinet en Antoine Lahay op elektrische gitaar:

 

Valentin Clastrier en Steven Kamperman

Valentin Clastrier op elektro-akoestische draailier en Steven Kamperman op altklarinet en sopraansax:

 

 

 

 

 

Rosinante Trio

Het Rosinante Trio, Jeffrey Bruinsma viool, Hyke Bandsma altviool en Joris van Haaften cello, speelt deel twee van Steven Kamperman’s compositie DNA, opgedragen aan Behsat Üvez:

 

slotapplaus...