Jan Vriends kende ik tot voor kort alleen als een van de veelzijdigste stripmakers van Nederland, maar Vriends blijkt nog veel veelzijdiger dan ik dacht. Jan en Alleman blijkt al de derde cd te zijn met eigen liedjes van Jan, die hij dit keer met een meer dan uitstekende band heeft opgenomen. Tien liedjes, allemaal anders, allemaal goed.

De cd opent met Cowboyliedje, dat geschreven werd als soundtrack bij het Cowboy John-album. Het liedje dat daarop volgt, Die Schrijft Die Blijft, komt uit een theatervoorstelling uit 1999 over Janjaap, maar dat kun je ook beluisteren als een mooi liedje over het schrijverschap. En zo zijn er meer links met het stripwerk van Vriends, want Janjaap schreef vroeger zelf meer liedjes, en die strips kwamen in stripblad Zone 5300 terecht, en een van die liedjes, Kat en Hond, kwam ook weer op deze cd terecht, als duet. Scroll maar even naar beneden voor de strip, dan kun je die bekijken terwijl je naar het muziekfragment luistert.

Oh ja, en in Cowboyliedje wordt niet alleen Jippie-ha-jee gezongen, er wordt ook in gefloten, en dan ben ik al helemaal om. En dan zitten we pas in het eerste nummer van dit album.

De cd stamt uit 2016 maar is zo goed dat ik hoop dat er binnenkort weer een vervolg op komt, want Jan Vriends is een man van vele talenten, niet alleen een zeer begenadigd stripmaker, maar ook een fantastische singer/songwriter. Op de website van Vriends vind je een bestelpagina, daar kun je de cd nog steeds bestellen.

Luister hier naar een paar fragmenten:

 

janjaapliedje

auf deutsch!

© Jan Vriends 1999 en 2016