Lucy Legeland kennen we van de Firma Weijland, en ik weet dat ik bij haar altijd iets onverwachts kan verwachten. Nocta is een album met “nachttaferelen”, en het cd-hoesje geeft nauwelijks informatie. Bij elk liedje staat alleen een foto als “verklaring” en verder vind je er wat basisinformatie. zoals wie de liedjes geschreven heeft (meestal Legeland en van Raalte of Bijlsma of Nedea), terwijl er af en toe een tekst is geleend – zo is de tekst van Zusingen van Rainer Maria Rilke.

In dat nummer horen we Legeland duidelijk Duits zingen, maar in andere liedjes hoor ik ook weer een taal die ik niet thuis kan brengen en die me bijna verzonnen voorkomt. De muziek varieert van uitbundig tot zeer ingetogen, waarbij ik een aantal keren spontaan in de lach schoot bij de parodie-achtige stukken, terwijl andere stukken ronduit aangrijpend zijn.

Kortom – het is als steeds bij Legeland een vreemde mix van humor en melancholie en van allerlei soorten muziek door elkaar heen. Het levert een verrukkelijk album op waar ik in ieder geval een heel goed humeur van kreeg. Dries Bijlsma staat genoteerd als “bricoleur” en snaarinstrumenten, Lucy Legeland stem en Reinder van Raalte piano, accordeon, melodica en Hammond orgel Een mooi trio!

  • Lucy Legeland zingt NOCTA – nachttaferelen – met Dries Bijlsma en Reinder van Raalte – Firma Weijland Muziektheater – Silvox Records

Luister hier naar een paar fragmenten: