Amber Cross is een Americana singer/songwriter die in het noordelijke deel van Californië woont, en daar gaat een deel van haar liedjes ook over, met name over de landschappen van dat gebied. Het gele stof van de zandwegen en de zachte gloed van de bossen waar jagers en vissers zich thuisvoelen. Savage on the Downhill, het titelnummer van haar nieuwe album gaat over hoe een jager zijn “Savage” (dat is een merk jachtgeweer) vast moet houden als hij een heuvel afgaat om te voorkomen dat de loop in de grond vast komt te zitten. Niet meteen een onderwerp dat je elke dag in een liedje tegenkomt.

De Canadese blues en roots musicus Ray Bonneville produceerde niet alleen dit album, hij speelt er ook op mee (gitaren en mondharmonica) en zingt soms tweede stem, en hij schreef Tracey Joe en het titelnummer samen met Cross. Cross zingt ook nog zijn Lone Freighters Wail, maar verder zijn alle nummers door haar geschreven.  Er doen verder nog wat opmerkelijke gasten mee – singer/songwriter Gurf Morlix speelt bas en elektrische gitaar en Tim O’Brien speelt op Storms of Scarcity fiddle. O’Brien complimenteerde Cross overigens met haar “no bullshit style of singing”.

Die stijl van zingen, daar moest ik even aan wennen, maar na een paar keer begon de manier van zingen me steeds meer te bevallen moet ik bekennen. De liedjes zijn sterk, de band is geweldig en de zang past eigenlijk perfect bij die liedjes. Een aanrader dus.

Luister hier naar een paar fragmenten:

amber cross - savage on the downhill     
amber cross - leaving again     
amber cross - storms of scarcity