Singer/songwriter Annie Gallup kan al een paar jaar niet reizen of optreden omdat ze de chronische versie van de ziekte van Lyme heeft. Met haar partner Peter Gallway, waarmee ze het duo Hat Check Girl vormt, woont ze nu in Rockland, aan de kust van Maine, in het westen van de Verenigde Staten. Haar ziekte weerhoudt haar er niet van om samen met hem elk jaar wel een of meer albums op te nemen en uit te brengen en dan vaak ook nog minstens één soloplaat, zoals nu Bookish, dat ze in de winter boven schreef en beneden in Peter Gallway’s studio opnam.

Bookish bevat twaalf prachtige, intieme liedjes die op de een of andere manier allemaal over boeken, of over lezen gaan, en ze zijn met hun spaarzame begeleiding en de intieme manier van zingen van Gallup bijna te persoonlijk, alsof je een persoonlijk, intiem gesprek met haar hebt in haar eigen huiskamer.

De liedjes hebben allemaal wel een paar zinnen die je bij blijven, zoals My Father Loves Poetry, met de schitterende maar intens treurige constatering “I had to believe he was capable of loving me, because he loved poetry”. Melancholie alom, maar oh, wat een mooi plaatje! Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: