Peter Gallway vormt samen met Annie Gallup al een paar jaar het geweldige duo Hat Check Girl, maar zowel Gallup als hij brengen ook met grote regelmaat soloalbums uit, zodat je soms twee of drie keer per jaar verrast wordt met een album van een van de twee of van het duo. Nu was het weer de beurt van Peter Gallway, die lang in New York heeft gewoond en daar onder meer heeft kunnen samenwerken met een van zijn grote idolen, singer/songwriter Laura Nyro, een geweldige liedjesschrijfster die bij het grote publiek nooit echt heel beroemd is geworden, maar die onder haar collega’s altijd zeer hoog gewaardeerd wordt.

Feels Like Religion is Gallway’s ode aan Nyro, een soort dank-je-wel-album. Eigenlijk is dat absoluut niet meer nodig, want Gallway schrijft zelf inmiddels al jaren liedjes die de vergelijking met die van Nyro regelmatig met glans kunnen doorstaan, omdat hij intelligente teksten schrijft waar je nog lang over na kunt denken bijvoorbeeld, en omdat hij een mooie verhalende, bijna literaire manier van liedjes maken heeft. Dus impliciet is elk album een soort van ode aan Nyro, maar Gallway had blijkbaar de behoefte om nog eens expliciet duidelijk te maken hoe hoog hij de te jong gestorven Laura Nyro heeft zitten.

Hoe dan ook, het levert weer een fenomenaal mooi album op, waarbij Gallway zelf vrijwel alle instrumenten bespeelt en alle stemmen inzingt – overigens met uitzondering van de drums en percussie, daar tekent Jerry Marotta voor, en Annie Gallup springt twee keer in – een keer als achtergrondzangeres op het titelnummer Feels Like Religion, en nog een keer als pedalgitarist op Maria Makes You Wait, dat ze samen met Gallway schreef. De rest van de nummers schreef Gallway alleen. Een bijzonder mooi plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten: