Peter Gallway en Annie Gallup vormen al een behoorlijk aantal jaren samen het duo Hat Check Girl. Ieder voor zich maken ze elk jaar minstens één solo-album, maar ze zijn al jaren behoorlijk goed op stoom, dus er komt ook minstens één keer per jaar een album van Hat Check Girl bij, en dat is voor de liefhebbers van goede liedjes alleen maar goed nieuws, want Gallway en Gallup schrijven magnifieke liedjes, die ze bovendien indringend en intiem zingen, begeleid met hun eigen ingetogen multi-instrumentale arrangementen.

Gallup zingt lead en achtergrond , speelt akoestische gitaar, lapsteel, dobro, zessnarige banjo en stampt met haar voeten op de grond, Gallway zingt eveneens lead en achtergrond, speelt akoestische en elektrische gitaren, akoestische en elektrische bas, de vijfsnarige banjo, mandoline, accordeon en keyboards. De enige gast is Deirdre Wood Becher, die fiddle speelt.

De liedjes voor hun zevende gezamenlijke album Cold Smoke werden geïnspireerd door een vriend die iets ontzettend aardigs had gedaan. Toen ze vroegen hoe ze hem konden bedanken zei hij: “schrijf maar een keer een liedje waarvan je denkt dat ik het wel leuk zou vinden.” En toen gingen ze denken, wat voor soort liedje zou hij leuk vinden? “A character driven story song maybe, with an historical context and a timeless melody?” Het werd uiteindelijk een hele verzameling liedjes die op dit album terecht kwamen.

Enola Gay, het liedje waar het album mee begint, is een mooi voorbeeld van het type liedjes die ze bedoelden – het gaat over de enorme bommenwerper die de eerste atoombommen afwierp en de mannen die haar moesten vliegen. Zo heeft ieder liedje zijn eigen verhaal – bijvoorbeeld Thirteen Cents An Hour, een prachtig gearrangeerd liedje over een moeder en dochter, een eeuw geleden, onder erbarmelijke omstandigheden. Je moet ze zelf gewoon gaan beluisteren, want elk liedje is een miniroman verpakt in een liedje, ingetogen en intiem gezongen, met schitterende, melancholieke arrangementen. Het lijkt wel of Gallup en Gallway nog steeds met elk album beter worden, want dit is echt weer een subliem juweeltje en een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten:

hat check girl - enola gay     
hat check girl - hard to know     
hat check girl - thirteen cents an hour     
hat check girl - highway of tears