Peter Gallway is een singer/songwriter die samen met Annie Gallup het duo Hat Check Girl vormt, en met zijn tweeën zitten ze behoorlijk in de flow, want het ene na het andere kleine meesterwerkje komt uit hun handen, meerdere albums per jaar, en allemaal even goed. Muscle and Bone is een opmerkelijk solo-abum van Peter Gallway, een echt anti-oorlogsalbum, geschreven, uitgevoerd, opgenomen en gemixed door Gallway zelf. En dat terwijl ik, de eerste keer dat ik luisterde, dacht: wat een geweldige band! Maar die band, dat is dus Peter Gallway. Annie Gallup springt dit keer maar heel even bij met het inspreken van een paar teksten.

Het kortste nummer op dit album duurt bijna zes minuten, het langste ruim tien minuten. Dat lijkt voor eenvoudige singer/songwritersliedjes behoorlijk aan de lange kant, maar het merkwaardige is, dat als je zit te luisteren, je helemaal niet het gevoel hebt dat je naar extra lange liedjes zit te luisteren. Gallway sleept je mee, weet je aandacht vast te houden, niet alleen met zijn teksten, maar ook met bijvoorbeeld zijn eigenzinnige gitaarspel. De spanningsboog blijft op die manier gespannen tot de laatste zinnen wegsterven, en dan wil je het album liefst meteen weer opzetten, omdat je je wel realiseert dat je onderweg nog veel gemist hebt in dit kleine meesterwerkje.

Hier een paar fragmenten, al is het bijna niet te doen, om uit een nummer van tien minuten een fragment van 45 seconden te knippen. Een stukje uit het openingsnummer Anthem, een fragment uit Reversal, het nummer waar het album zijn titel aan te danken heeft (the truth is written in muscle and bone…) en het allerlaatste stukje van het laatste nummer, Blow This World.

Muscle and Bone is een indrukwekkend album van een meesterlijke liedjesschrijver, een geweldige muzikant en arrangeur en een zanger die je af en toe onder de huid kan kruipen. Het album is dan ook een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: