Jan Henk de Groot draait al een tijd mee als popartiest en liedjesschrijver, maar toen hij in het Gronings ging schrijven en zingen bereikte hij pas echt grote hoogten. Zijn liedjes zijn voor een deel ook al Grunneger klassiekers geworden en staan comfortabel in de jaarlijkse Groninger lijsten, maar ook de rest van Nederland zou best eens naar deze geweldige liedjesschrijver en popzanger kunnen luisteren.

Fiene is, zover ik kan zien zijn vierde solo-album (hij maakte samen met Alex Vissering en Edwin Jongedijk als De Troebadoers ook een paar albums). Op Fiene vind je elf fraaie, zeer afwisselende  liedjes, waarvan ik de verhalende als Hoeske aan de Krommewiek eigenlijk het allermooiste vind. Maar een blues als Blues veur Fransje is toch ook wel prachtig, net als een heerlijk nonsensnummer als Kikker in de kelder, over een kikker die gered dient te worden.

Voor de Hollanders onder ons – bij de cd zit een tekstboekje, dus je kunt met het boekje in de hand de tekst gemakkelijk volgen. Maar zelfs zonder boekje is dat niet zo heel moeilijk, als je met streektoal bent opgegroeid kun je vrij gemakkelijk volgen. Neem de moeite, want deze muziek is dat zeker waard.

Luister hier naar een paar fragmenten: