Van de berge nao de zieë is de titel van het nieuwe album van de Limburgse architect, ontwerper, multi-instrumentalist, zanger en liedjesschrijver Ivo Rosbeek en zijn Lotgenoten. De bergen zijn Limburg en de zee is Zeeland, waar het album werd opgenomen.

Met Lotgenoten drummer Wouter Houben, bassist Steve Jansen en gitarist Jop Peters reisde Rosbeek van 7 t/m 11 oktober 2022 naar Hengstdijk. Tijdens dat weekend in Zeeland namen ze de nieuwe plaat op. Sinds ’Toeval besjteet neet’ uit 2015 voor het eerst weer een volwaardig album met acht nieuwe liedjes, en wat voor liedjes!

Vrijwel live opgenomen, dit keer zonder piano, maar met Fender Rhodes en synthesizer, en dat leverde zoals altijd bij deze unieke band weer fantastische arrangementen op. Luister maar eens naar het fragment van Neet mier (“niet meer”) dat ik je hier laar horen. Aanstekelijke liedjes, die gaan over die reis van Limburg naar Zeeland, maar ook over hoe het er tegenwoordig met de wereld voor staat.

Ook dit album van Rosbeek en de Lotgenoten is weer een juweeltje – zo’n pareltje dat elke keer dat je het draait weer voor nieuwe kleine verrassingen zorgt. Ik hoop dat we voor het volgende album iets minder lang hoeven wachten, want dit smaakt opnieuw naar meer.

  • Ivo Rosbeek en de Lotgenoten – Van de berge nao de zieë 

Luister hier naar een paar fragmenten: