Sinds Jan Henk de Groot in het Gronings is gaan zingen is hij alleen maar beter en beter geworden. Zijn vorige album Weerom was al een juweel van een plaat, en na een geslaagd samenwerkingsproject met twee andere Groninger Troebadoers, Alex Vissering en Edwin Jongedijk ligt er nu gelukkig ook weer een soloalbum van De Groot – Keunenk van Westerdaipsterdale, of voor de niet-Groningers onder ons: de koning van Westerdiepsterdallen, het kleinste dorp van Groningen.

De arrangementen zijn weer meer dan voortreffelijk, en doen nog het meeste denken aan Americana, maar het zijn vooral de liedjes die opnieuw overtuigen. Ik val meteen voor zijn simpele ode aan de leukste platenzaak van Groningen – Evelyn Novacek in Hoogezand – in het nummer Evelyntje, dat speciaal lijkt te zijn geschreven voor Record Store Day, maar dat gelukkig ook een plek heeft gekregen op dit album.

De Groot is met name ook erg goed in melancholieke nummers, over het ouder worden, in het openingsnummer Sikkem vatteg bijvoorbeeld, of over een burn-out in Vuurtje kieken, maar hij kan ook een werkelijk bloedstollende, onder de huid kruipende blues schrijven over de onmacht die je kunt voelen als je iemand naar de kloten ziet gaan – luister naar Alex’ blues en huiver. Er is nog veel meer te genieten – er is ook een heerlijk knusliedje dat Altied Kerstmis heet, al zit daar ook een addertje onder het gras. Er is een mooi liedje over een vroege liefde, een liedje over opa’s die alles kunnen, en nog veel meer, en alles in heerlijk Gronings. Laat dat je vooral niet afschrikken als je geen Groninger bent, want De Groot is met een heel klein beetje inspanning heel prima te volgen, en alle teksten staan bovendien in het bijgeleverde boekje. Een verrukkelijk album, met ijzersterke liedjes, zeer overtuigend gezongen, schitterend gearrangeerd en geïnspireerd gespeeld. Een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten: