We hebben het hier al eerder over Susan Tedeschi gehad, en lieten ons daarbij ontvallen dat we de dame in kwestie graag eens live wilden meemaken. Dankzij de dvd Live from Austin Tx is die wens al een beetje in vervulling gegaan, en we zullen er meteen duidelijk over zijn: dat was net zo geweldig als we hoopten. Natuurlijk valt er altijd nog meer te wensen, en hadden we haar echtgenoot Derek Trucks heel graag voor een gastoptreden op zien draven. Op haar laatste studio-album speelt hij op een paar nummers mee, en op het ruim zeven minuten durende The Feeling Music Brings kun je niet alleen horen dat Trucks een fantastische gitarist is, maar ook hoe goed Tedeschi kan zingen en improviseren. Het duet dat ze aangaat met de gitaar van Trucks is fenomenaal, en dat was dan ook het nummer dat me hevig deed verlangen naar een live-optreden.

Hier speelt ze met haar eigen band, waarin ze zelf niet onverdienstelijk gitaar speelt. Die band is zeer, zeer goed. Jason Crosby is een uitstekende toetsenspeler en violist, William Green bespeelt het befaamde vette b3 hammond orgel op een manier die je met open mond van bewondering achterlaat, en de ritmesectie is meer dan adequaat – Ron Perry op bas en Jeff Sipe op drums vormen een uitermate stuwende tandem. De heren verzorgen bovendien een fraaie tweede stem, waardoor de geweldige zang van Tedeschi nog beter uit de verf komt. De muziek is niet echt goed te rubriceren, al kunnen we het ruwweg elektrische blues noemen. Toch horen we ook jazz-invloeden, een vleug soul, en rockriffs, en zelf noemt ze haar muziek “American roots”.

Haar zang is al vergeleken met Aretha Franklin, Elkie Brooks, Bonnie Raitt en Janis Joplin, en daaruit mag je gerust concluderen dat ze haar hele ziel en zaligheid in de strijd gooit. Bovendien worden alle liedjes die ze onder handen neemt echte Tedeschi-liedjes, en dat is een kenmerk van de hele groten. Zelf schrijft ze overigens ook zeer prima songs, die uitstekend overeind blijven naast de nummers van Bob Dylan of John Prine die ze hier met vuur brengt.

Het concert is opgenomen in een zaal waarbij de band op een podium midden in de zaal lijkt te spelen, is uitstekend gefilmd en zeer sfeervol gemonteerd. Een absolute topper als we het over concert-dvd’s hebben, en hij staat dan ook meteen in onze concert-dvd-toptien. Het concert is overigens ook op cd uitgebracht.

  • Susan Tedeschi Live From Austin TX – New West Records dvd
  • Susan Tedeschi Live From Austin TX – New West Records cd NW6065

www.susantedeschi.com