Buzz Clifford wordt beschouwd als een zogenaamd One Hit Wonder – iemand die één grote hit op zijn naam heeft staan en verder niets. Buzz had een hit met Baby Sittin’ Boogie, een zogenaamde novelty song, die het vooral moest hebben van de gimmick: een baby die zingt en swingt. Een grappig rock ‘n’ rollnummer, maar niet echt uitzonderlijk. Rond die tijd heeft hij nog wat stevige rock ‘n’ rollnummers op de plaat gezet. Je kunt ze vinden op een Japanse cd, want daar was dit werk behoorlijk populair.

Een paar jaar later, in 1969, maakte hij zijn echte meesterwerk, met de hulp van Daniel Moore. Daniel en zijn broer Matthew hadden eerder aan de westkust van de USA de groep Moon opgericht, waar ze twee platen mee maakten. De eerste daarvan, Without Earth, is overigens ook een vergeten meesterwerkje. Matthew en Daniel Moore werkten verder vooral achter de schermen, onder meer in de band die Joe Cocker begeleidde tijdens zijn Amerikaanse Mad Dogs And Englishmen-toernee. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de plaat van Buzz Clifford ooit uit een tweedehands bak heb geplukt omdat de broertjes Moore meededen. (Het zou interessant zijn eens te documenteren op wat voor verschillende manieren je bij de meest interessante zaken en mensen terecht bent gekomen in de loop der tijden).

Daniel Moore assisteerde Buzz weliswaar, maar dit is wel echt de plaat van Buzz Clifford. Clifford schrijft schitterende liedjes (Echo Park is ook nog een hitje geweest in de uitvoering van Keith Barbour, maar die kan niet tippen aan de versie van Buzz) en heeft een mooie gruizige stem. Voeg daar de fantastische arrangementen bij (I see I am is een complete, stevige rocksymphonie met een geweldige uitgestelde climax) en het overduidelijke plezier waarmee iedereen zit te spelen, de power en de subtiliteiten. Een geweldige plaat, die helaas volledig geflopt is.

Van Buzz Clifford hebben we verder dan ook nooit meer iets vernomen helaas. Hij schijnt nog een plaat in Denemarken gemaakt te hebben met de titel Norse Horse, en hij schijnt ook nog een plaat te hebben gemaakt onder de titel Work Tapes, met Moore en ene Marks (Marks, Clifford & Moore), en hij heeft ook nog iets te maken gehad met een groep die Carp heette, maar ook daar is verder niets over te vinden.
We zullen het dus met dit meesterwerkje moeten doen.

  • Buz Clifford – See Your Way Clear
    Dot Records DLP-25965 (1969)
     
  • Tracks:

1.Procter & Guntherby Buzz Clifford
2.I Am The Riverby Buzz Clifford
3. Hollywood Joeby Daniel Moore
4.Ocean Linerby Buzz Clifford
5.Hawg Frogby Buzz Clifford
6.Angelineby Buzz Clifford
7.We’ll All Get Byby Ricky Sheldon
8.Children Are Crying Aloudby Buzz Clifford
9.Echo Parkby Buzz Clifford
10.(Baby I Could Be) So Good At Loving Youby Buzz Clifford
11.I See I Amby Buzz Clifford

  • Wie deden er mee?

Buzz CliffordLead Vocals, Guitar, Assistance Producer,
Back-up Vocals
Daniel MooreGuitar, Piano, Assistance Producer, Engineering,
Back-up Vocals
Richard Delvy Producer, Engineering
Robbie Edwards (member of “Colours”)Guitar
David Doud (member of “East Side Kids”)Guitar, Bass
David Marks (member of “Moon”)Guitar
Clark GarmonGuitar
Steven BrutonGuitar
Bernie LeadonDobro
David Jackson (member of “Moon”)Bass, Piano
Carl Radle (member of “Colours”)Bass
Michael Doud (member of “East Side Kids”)Bass
Jim KeltnerDrums
David Potter (member of “East Side Kids”)Drums
Mike CloughConga
Mat Moore (member of “Moon”)Piano
Joseph BurnettPiano
Gary Montgomery (member of “Colours”)Piano
Dave ManiPiano, Organ, Back-up Vocals
Jack Dalton (member of “Colours”) Concertina
Glen CrockerOrgan
Kay MontgomeryPipe Organ
Ed LivelyRecorder
Dave RobertsHorn Arrangement, Strings Arrangement on track 11
Bob KlimesStrings Arrangement on track 2, 8