El Periquin is de bijnaam die de Nederlandse gitarist Peter Kalb kreeg toen hij naar Spanje trok om er gitaarles te nemen bij een paar flamencogrootheden. Het betekent eigenlijk “Petertje”, maar hij heeft het als artiestennaam geadopteerd en inmiddels als El Periquin al de nodige juweeltjes van albums opgenomen, waarvan ik er hier in ieder geval al zeker vijf besproken heb.

Wat El Periquin onderscheidt van andere flamencogitaristen is dat hij een bepaalde fijnzinnigheid en subtiliteit koppelt aan passie en gedrevenheid en dat hij niet al te puristisch is ingesteld. Dat bleek onder meer toen hij een album opnam met Michael Jackson-nummers die allemaal een flamencobehandeling kregen. Verbazingwekkend, maar verbluffend mooi. Daarvoor had hij al een prachtig album Classical Impressions gemaakt, dus elke keer als er een nieuw album van deze fijnzinnige gitarist arriveert gaan we er hier even voor zitten.

Para Siempre is, laat ik maar meteen duidelijk zijn, ook weer een subliem pareltje geworden, met een aantal gasten als violiste Tessa Zoutendijk, bassist Franklin Heiligers en zangers en klappers (om het maar oneerbiedig te zeggen), Martin Fondse op fluit en nog een aantal musici.

Het album is ingetogen, subtiel en toch tegelijk vol en gepassioneerd. Het duurt nog geen drie kwartier, maar er zit zoveel in samengebald dat je de neiging hebt om het meteen weer te gaan draaien. Een absolute aanrader! Het titelnummer is overigens opgedragen aan het genie Johan Cruijff (in memoriam).

Luister hier naar een paar fragmenten: