Het geluid van de Portugese gitaar bepaalt voor een heel groot deel het geluid van de fado, de Portugese blues. Kristalhelder, maar tegelijk met een prachtige melancholieke warmte die de treurigheid altijd weer draaglijk maakt.

Guitarra Portuguesa brengt in een boek en twee cd’s de geschiedenis van twee eeuwen in veertig opnames, verdeeld over twee cd’s, waarvan de eerste de twintigste eeuw beslaat en de tweede de eenentwintigste. Op de eerste hoor je twintig liederen van de grote meesters van de Lissabon en Coimbra stijlen, op de tweede hoor je twintig brandnieuwe opnames van de beste gitaristen van dit moment, tot en met een paar jonge talenten die een grote belofte voor de toekomst inhouden.

Het boekje is in het Portugees en Engels, met veel foto’s en buitengewoon veel interessante informatie, niet alleen over de uitvoerende artiesten, maar ook over de Portugese gitaar – een kleine geschiedenis, hoe hij gebouwd wordt, enzovoorts. Het is goed om te weten dat het om een twaalfsnarig intrument gaat en dat er die Portugese gitaren zijn – uit Porto, Lissabon en Coimbra, waarvan de laatste twee het meest gebruikt worden.

Het is werkelijk fantastisch om via twee cd’s de geschiedenis van de Portugese gitaar te horen – je hoort hoe de traditie langzaam maar zeker subtiel wordt losgelaten, en zeker in onze tijd wordt er zeer vrij mee omgesprongen en wordt het instrument soms bijna als jazz-instrument ingezet, met af en toe echt adembenemende resultaten.

Een aantal van die hedendaagse vernieuwers kende ik al, zoals de fenomenale Custodio Castelo of Bruno Chaveiro, maar er zijn heel wat verrassingen te vinden in dit magnifieke overzicht. Een absolute aanrader voor iedereen die van het heerlijke geluid van de Portugese gitaar en van de weemoedige melancholie van de fado houdt.

  • Guitarra Portuguesa – Seven Muses Music Books – distr Xango
  • Bestel boek + cd’s hier bij een bekende webwinkel: Guitarra Portuguesa

Luister hier naar een paar fragmenten, de eerste twee uit de twintigste, de laatste twee uit de eenentwintigste eeuw: