Haytham Safia is een uitzonderlijke U’d-speler die op vele muzikale fronten actief is, onder meer in de wereldfusieband NoBlues, waar Ad van Meurs hem, tot ongenoegen van Safia zelf, wel presenteerde als de Mozart van de band. Toch kan hij dat wel degelijk als serieus compliment opvatten, want Haytham Safia bewijst elke keer opnieuw dat hij een uitzonderlijke componist is, met een bijzonder gevoel voor prachtige, lyrische, melancholieke melodieën.

Op zijn nieuwe album U’duet kun je daar op een bijzonder pure manier van genieten, want je hoort hier Haytham Safia een aantal keren solo met zijn u’d (een u’d, of oud, is een soort oosterse luit), en dan zit je als luisteraar echt met ingehouden adem te luisteren, zo bloedstollend mooi is dit. Safia heeft niet alleen gevoel voor compositie, maar ook voor timing, frasering en subtiliteit. Er wordt hier soms zo spannend en ingetogen gespeeld dat je écht je adem inhoudt om te luisteren. Luister maar eens naar de fragmenten van de solostukken.

Voor andere composities schuift Osama Mileegi aan, meesterpercussionist uit Soedan. Die samenwerking levert weer heel ander gekleurde, maar zeker niet minder fraaie meesterwerkjes op. Het levert bij elkaar een magnifiek, gevarieerd, uitgebalanceerd album op. Geef je over aan de muzikale wereld van Haytham Safia, je zult er geen spijt van hebben! Een absolute aanrader!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

      haytham safia - tawasol

      haytham safia - taquaseem

      haytham safia - nabid

      haytham safia - zaman