Jaume Compte is met zijn mediterrane wereldfusie, waarin hij ook kamermuziek en folk verwerkt, wat mij betreft de muzikale ontdekking van deze eeuw. Zijn laatste twee albums, Voda en Tariq, die hij met zijn Nafas Ensemble opname, zijn allebei sublieme meesterwerken, maar ook het in 2006 verschenen Alè bleek een onverwacht juweel van een album te zijn.

We gaan nu nog iets verder terug in de tijd, naar 2001, en naar het eerste solo-album van Compte, Com a Pous de Mar (“als zeefonteinen”), waar hij voor het eerst Arabische percussie inzet. Compte gebruikt de hele Middellandse Zee als zijn inspiratiegebied, dus je hoort niet alleen Noord Afrika terug in zijn muziek, maar ook Griekenland. Compte woont en werkt op Mallorca, een Spaans eiland in de Middellandse Zee.

Com a Pous de Mar laat horen dat Jaume Compte op dit eerste album met eigen composities, al volledig een geluid heeft – de combinatie van wereldmuziek met kamermuziek, de inventieve en ingenieuze arrangementen, de schitterende lyrische melodieën, het samengaan van intelligentie en melancholie – Compte is volstrekt uniek en absoluut subliem. Een man om alles van te willen horen, en om te blijven volgen. En dit eerste album is daarbij absoluut niet te missen.

Luister hier naar een paar fragmenten: