Michiel van der Meulen is een componist en musicus die ons al een paar keer eerder verraste met wonderbaarlijk mooie albums met hedendaagse, door hem zelf geschreven modale muziek, die teruggrijpt op de modale tradities van het grote Ottomaanse rijk – hij nam het album Pîrî Reis dan ook op met vijf Griekse musici, wat een adembenemend mooi album opleverde. Daarna volgde nog het al even mooie Európe, waarin Van der Meulen’s Kairos Collective opnieuw hedendaagse modale muziek speelt.

In dit derde album van het Kairos Collective draait het om de bron van muziek, en ook hier hoor je weer modale composities van Michiel van der Meulen, uitgevoerd door het uitgebreide tienkoppige Kairos Collective, met een paar magnifieke gastoptredens van Ross Daley en Kelly Thoma in het titelnummer Erato.

Van de veertien stukken zijn er elf composities van der Meulen, er is één bewerking bij van een Albanese volksmelodie en er zijn twee improvisaties, van violist Giorgos Papaioannou en van kanunspeler Manolis Kanakakis. Het is, alles bij elkaar, of je als luisteraar ondergedompeld wordt in een totaal andere wereld, een muzikale wereld die bijna vervlogen leek en die, bijna ongrijpbaar maar toch, weer tastbaar, voelbaar en hoorbaar is geworden – dit is meer dan alleen maar muziek, je kunt de eeuwen die als inspiratie hebben gediend bijna ruiken. Ook dit derde album is er weer een om te koesteren.

Luister hier naar een paar fragmenten: