De Turks-Belgische neyspeler Kudsi Erguner is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Ottomaanse klassieke muziek en de Turkse tak van de Sufi muziek. Samen met het Belgisch-Turkse Lamekan ensemble onder begeleiding van de oudspeler Tristan Driessens nam hij in Gent een album op met oude Sufi melodieën en teksten.

Fragments Des Cérémonies Soufies, met als ondertitel L’invitatation à L’Extase, oftewel een uitnodiging tot extase is een bijzonder album geworden, ook doordat Erguner en zijn ensemble zich niet op een al te puristische manier opstellen, want de Soefimuziek waar het hier om gaat is van oorsprong vooral vocaal, maar de ney, de klagerige fluit van Erguner, die de zanglijnen mooi volgt, doet je dat volledig vergeten. Naast percussie, dat vroeger de stem ook al begeleidde, hoor je hier ook viool, cello, qanun en oud, en dat zorgt voor een mooie aanvulling, een verrijking zelfs.

Bij de cd wordt een zeer uitgebreid boekje geleverd, waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij de de geschiedenis van Soefi en bij de bijzondere kracht van de ney, die volgens Erguner de ziel van de muziek vormt. Erguner speelt overigens niet alleen ney, hij staat ook voor de artistieke directie.

Het ensemble is volledig internationaal, met bekende namen als Robbe Kieckens op percussie, Ruben Tenebaum op viool, Simon Leleux op percussie, Tristan Driessens op oud, en verder Damla Aydin op cello, Muhittin Kemal Temel op kanun, Ridyan Aydinh op ney en zang, Burak Savas op viool en zang, en Abdurrahman Duscan en Hakan Erkaraman op zang. Samen met Kudsi Erdunger een elfkoppig ensemble, dat hier een wonderbaarlijk mooi album heeft afgeleverd.

Luister hier naar een paar fragmenten: