Mehmet Polat zoekt de grenzen op van zijn instrument, de ud. Dat deed hij in het verleden al door Andalusische muziek te combineren met Afrikaanse invloeden, het Midden-Oosten, India en de Balkan, en daar jazz en klassieke muziek doorheen te roeren, maar bovendien voegde hij twee bassnaren aan zijn ud toe om de reikwijdte van het instrument te vergroten.

En nu maakt hij, voor zijn gevoel, een Quantum Leap door het ensemble Embracing Colours op te richten, veel jazzier dan hij voorheen gewend was te spelen. Dat betekent ruimte voor improvisatie, en voor de groove. Een geweldige bassist hoort daar natuurlijk bij, en dat werd Hendrik Müller, en een sublieme drummer ook, en dat is Joan Terol Amigo zonder meer. De verrassende vierde van het kwartet is accordeonist Bart Lelivelt, want een accordeon verwacht je niet zo heel snel in een jazz-setting, maar Lelivelt is een fantastische accordeonist die we al kenden van onder meer het Barana Quintet en het Charivari Trio.

We horen ook nog een paar gasten die perfect aansluiten bij dit kleurrijke gezelschap – Eric Vloeimans speelt weer fluweelzacht trompet in het nummer All Connected, Imamyar Hasanov speelt Kamancha, Michalis Kouloumis viool en Cigdem Okuyucu zingt op een nummer mee. Culturen ontmoeten elkaar, nieuwe muziek ontstaat en er gebeurt een klein wonder – de muziek lijkt wel tijdloos en is adembenemend mooi. De composities zijn van Mehmet Polat, maar de kleuren worden ingevuld door de band. Magnifiek!

Luister hier naar een paar fragmenten:

mehmet polat & embracing colours - expanded lives     
mehmet polat & embracing colours - all connected     
mehmet polat & embracing colours - aftermath