Het Orchestre International de Vetex is een volstrekt uniek Belgisch-Frans orkest dat in 2004 min of meer toevallig tot stand komt als gevolg van een sociaal project waarvoor in een leegstaande textielfabriek in het Belgische Kortrijk een theaterstuk met muziek wordt georganiseerd. Dat was bedoeld als een eenmalig avontuur, maar de vijftien muzikanten kunnen het zo goed met elkaar vinden dat ze verder gaan als het Orchestre International du Vetex. Het orkest bestaat uit Vlamingen, Walen en Fransen die communiceren in een mengeltaal die ze zelf Flamoek noemen. Hun tweede album, Flamoek Fantasy, een geweldige, energieke mix van Belgische fanfare en Balkan Brass, is een groot succes, maar de groep ontwikkelt zich daarna verder, en maakt onder meer een geweldig dubbelalbum Mix Grill waarin de Balkan zeer prominent aanwezig is. Daarna komt de tarantella erbij en nog wat Zuidamerikaanse invloeden, terwijl de Belgische fanfare-traditie als bodem niet onderschat mag worden. Er volgen meer albums, die allemaal even opwindend en avontuurlijk zijn, zoals Total Tajine, ook weer een dubbelalbum en Fifavela.

Op dat laatste album werden de meeste stukken al geschreven door Thomas Morzewski, die liet horen dat hij perfecte stukken voor deze band kan componeren. Ook voor het nieuwe album Plaza Mayor schreef Morzweski alle stukken, behalve Tumbalalaika, waarvoor hij dan wel weer het arrangement schreef, en de twee gezongen nummers, Summer of Love 202 en Fly 2 Minsk schreef hij samen met zanger Yuriy Gurzhy.

Alles zit er weer in – Wallonië, Vlaanderen, Balkan, Centraal- en Zuid Europa, Sarajevo, maar je hoort soms ook het geluid van een goede Amerikaanse big band doorklinken – Vetex is net even wat meer dan een gewone Balkan brass-band – dit is feestmuziek van ongekend hoog niveau. Luister maar eens naar de fragmenten die ik je hier laar horen, en luister er dan nog twee of drie keer naar, dan hoor je waarschijnlijk wel wat ik bedoel. Wil je je zomer nog een paar maanden verlengen, schaf dan subiet dit nieuwe Vetex-album aan!

Luister hier naar een paar fragmenten:

orchestre international de vetex - mala drnikskova     
orchestre international de vetex - plaza mayor     
orchestre international de vetex - fly 2 minsk