Er was nogal wat rumoer over het feit dat er zo weinig vrouwen in de Top 2000 aller tijden staan, en een paar muziekjournalisten maakten het alleen maar erger door te beweren dat ze inderdaad maar relatief weinig topvrouwen in de muziek kenden. Stront in hun oren hebben ze, werkelijk waar. En dan hebben we het niet eens over de westerse popmuziek, waar je alleen al een groot aantal namen kunt noemen, maar kijk eens wat breder om je heen, en je staat versteld over wat er aan superieure kwaliteit te vinden is.

Mocht je daar toch je twijfels over hebben, begin dan eens met The Rough Guide to Women of the World, waar je niet alleen vrouwen van wereldklasse vindt als Kyle Carey, maar ook de klezmerband She’Koyokh met zangeres Cigdem Aslan, en de fabelachtige, nog piepjonge Anandi Bhattachaya. Maar we komen ook in Bulgarije, waar Eugenia Georgieva op een magnifieke manier de folksongs van haar land nieuw leven inblaast. Sally Nyolo kenden we van de vocale groep Zap Mama, en zij is met haar Kameroense roots aan de slag gegaan.

Het wordt allemaal nog veel internationaler dan je zou denken, want je hoort ook Saba, die in Somalië geboren werd uit een Etiopische moeder en een Italiaanse vader. Ze woont nu in Italië, maar haar Afrikaanse wortels zijn duidelijk hoorbaar in haar muziek. Lala Njava komt uit Madagaskar en is naast zangeres ook fervent actievoerster voor vrouwenrechten en het welzijn van kinderen in haar land, en over dat laatste gaat Sweet Lullaby.

Wereldmuziek en wereldfusie wisselen elkaar hier af, en dit album is één grote muzikale avonturenreis over de hele wereld, van India tot Turkije, en van Amerika tot Kameroen, met een groot aantal onverwachte tussenstops, onder meer bij de Toearegs van de damesgroep Tartit. Vijf kwartier wereldklasse, en dan ga je vanzelf verder speuren, want je doet hier de ene ontdekking na de andere, dat kan ik je beloven.

  • The Rough Guide to Women of the World – Rough Guides – RGNET1381CD – distr Music & Words
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Women of the World

Luister hier naar drie fragmenten:

anandi bhattacharya - jai ganesh     
lala njava - sweet lullaby     
eugenia georgieva - po drum mome