Timo Alakotila en Johanna Juhola spelen al meer dan vijftien jaar samen, meestal in het Finse tango-orkest Tango Orkesteri Unto, waar Alakotila de pianist-arrangeur is en Juhola de accordeoniste. Johola kende ik bovendien al van haar krankzinnige energieke solo-tangoplaat Fantasiatango uit 2010.

Maar nu zijn ze als duo te horen – piano en accordeon, twee virtuoze spelers die elkaar buitengewoon goed kennen, vooral op muzikaal gebied, en die dan ook subliem samenspelen. Je hoort vier composities van Juhola, waaronder de sterke opener Lupa Tanssia, drie composities van Alakotila, waaronder het titelnummer Amicum, dat “vriend” betekent, en drie traditionals, waaronder Silliavalssi.

Alakotila speelt op een grand piano, Juhola op een “5-row free bass accordeon” en de arrangementen deden ze samen. Het avontuur wordt ook hier weer uitgebreid opgezocht, en als je dacht alleen tango’s te horen moet ik je teleurstellen, maar het brede spectrum dat ze hier aanboren is misschien nog wel interessanter – je hoort dansen, klassiek, jazz, en alles bijna onmerkbaar gemengd tot een vloeiende mix van Finse nieuwe muziek. Mooi!

Luister hier naar een paar fragmenten: