brandnetels en verkeersborden...

a.l. snijders
- brandnetels & verkeersborden

A.L. Snijders is een opmerkelijke schrijver, in meer dan één opzicht. Zijn ZKV's, oftewel Zeer Korte Verhalen, lijken volledig toegesneden op onze moderne snelle tijd, perfect op maat gemaakt voor de nieuwe generatie die moeite heeft met concentratie en die daarom graag korte, hapklare brokken tekst tot zich neemt. Ze worden echter geschreven door een schrijver die de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels al ruim achter zich gelaten heeft, maar die nog niets van zijn scherpte en humor verloren blijkt te hebben, integendeel.

En wat nog veel belangrijker is - die Zeer Korte Verhalen, waarvan je wellicht zou verwachten dat ze ook als lichtgewicht hapklare brokjes weg zouden lezen en meteen weer vergeten zouden worden, blijken meer diepgang te bieden dan menige doorwrochte roman. Bij de verhalen van Snijders heb je als lezer altijd nog wat te herkauwen.

We laten als voorbeeld maar één verhaal zien, waarin onder meer een fraaie Snijders-zin voorkomt (elk verhaal bevat minstens één zin die je bijblijft): "Ik luister ernaar met bewondering, ongeloof en afgrijzen." De afsluitende zin laat bovendien mooi zien dat hij zijn lezers serieus neemt, want je wordt geacht zelf ook nog even na te denken.

Een bundeling van ZKV's van Snijders is elke keer weer puur genieten, niet alleen vanwege de teksten van deze superieure schrijver, maar ook vanwege de perfecte presentatie - je kunt het boek in een eerste gebonden druk kopen, met vier schilderijen van Gummbah, of in een gebonden paperback die ook weer tot in de kleinste details perfect vormgegeven is. En dat betekent: subliem genieten.

 

 

 

 

 

 

 

 

inzicht...

© AL Snijders


fragment van de flaptekst van het boek

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine