genomineerd...

- mondo leone
- genomineerd
- onemanshow

Mondo Leone betekent zoveel als "de wereld van Leon". Leon is Leon Giesen, een muzikant en filmer die volstrekt uniek is op velerlei vlak. Hij schrijft om te beginnen prachtige popliedjes die hij zelf inspeelt, waarna hij ze op een onnavolgbare en echt unieke manier verbindt met (meestal zelfgemaakte) filmpjes, waardoor er een meerwaarde ontstaat - als je Giesen een keer hebt zien optreden vergeet je dat nooit meer, en je vergeet zijn liedjes ook niet meer.

Giesen weet van het gewone iets bijzonders te maken, doordat hij oog heeft voor de kleine dingen die het leven de moeite waard maken.

Voor zijn nieuwe voorstelling heeft Mondo Leone een bijzondere prijs in het leven geroepen - Het Gouden Randje, voor mensen die ongevraagd hebben geprobeerd de wereld mooier te maken. Persoonlijk zou ik Mondo leone onmdiddellijk zelf voor die prijs willen voordragen, al was het maar vanwege het éénminuutdansje op zijn dvd, dat mij altijd weer een goed humeur bezorgt. Iedereen die dat kleine filmpje met het prachtige muziek je ziet en hoort eindigt met een brede glimlach. Afijn. Het Gouden Randje voor Leon dus.

In de voorstelling Genomineerd stelt hij vijf genomineerden voor die hij zelf aandraagt. In beeld, geluid en muziek laat hij de genomineerden zien. Hier als voorproefje vast drie van de genomineerden, als opwarmertje.

Free Hugs is een initiatief van een man die bekend werd van een youtubefilmpje waarin we zien hoe hij met een zelfgemaakt bord waarop "Free Hugs", oftwewel "gratis knuffels" staat omhelzingen aanbiedt aan iedereen die dat wil, in een winkelcentrum in Sydney. Dat aanstekelijke filmpje leidde tot een wereldwijde Free Hugs Campaign. Mondo Leone ging op zoek naar de man en naar de mensen die pooit door hem geknuffeld zijn.

Nominatie 2 - Gum
Ene Ben Wilson beschildert in een Londense wijk plakjes kauwgum op de stoep, en hij maakt zo een spoor van minischilderijtjes richting het centrum van Londen. Pareltjes die iedereen die er oog voor heeft een goed humeur bezorgen. De politie vindst dat hij het weggooien van kauwgum aanmoedigt, maar er zijn ook mensen die hem vragen om speciaal iets voor hun te schilderen. Mondo leone probeerde Ben Wilsomn te vinden.

Nominatie 3 - Toet
In Amerika toetert iedere trein bij elke spoorwegovergang vier keer. Twee keer lang, één keer kort en dan weer lang. Hij toetert dan een vijfstemmig jazz-akkoord, en dat is ooit bedacht door Deane Ellsworth die stomverbaasd was toen iemand uit Nederland hem kwam opzoeken vanwege dat akkoord.

Voor de andere genomineerden zul je naar een van de voorstellingen van Mondo leone moeten, maar dat is bepaald geen straf. Je kunt ook zelf suggesties doen voor genomineerden op www.hetgoudenrandje.nl

 

En voor Heaven schreef ik ooit deze recensie (waardering: de maximale vijf sterren):

Mondo Leone – Open deuren naar geluk – MonDoLaLa Records 00001

Leon doet het anders

Leon Giesen is een veelzijdig man. Hij is niet alleen muzikant, liedjesschrijver en verhalenverteller, maar ook filmmaker, kunstenaar en sinds kort platenbaas van zijn eigen platenlabel. De wereld van Leon dus, en daarom noemt hij zich ook Mondo Leone. Als Mondo Leone op een podium zit is hij omringd door gitaren, en bovendien staan er achter hem drie beeldschermen opgesteld. Bij elk nummer dat hij tussen zijn verhalen door speelt worden er op die schermen filmpjes getoond die de videoclip ver te boven gaan. Ze versterken de kracht van de liedjes, terwijl de liedjes de filmpjes leuker maken. Uniek en onweerstaanbaar, want vrijwel iedereen die Mondo Leone ooit heeft zien optreden koopt ook een van zijn cd’s of wordt lid van de Mondo Leone Club. Want Leon heeft een oplossing gevonden voor het aanhoudend gejammer en gemekker van de platenmaatschappijen. Hij heeft zijn contract met platenmaatschappij V2 aan de wilgen gehangen en is met hulp van zijn "Club" voor zichzelf begonnen. Binnen een week na zijn oproep stortten zo’n vijfhonderd mensen tien of vijftien euro om de nieuwe cd te bekostigen. "Open deuren naar geluk" ligt er nu, en het is een juweel van een album geworden, met alle kwaliteiten van Mondo Leone in optima forma. Giesen schrijft sterke liedjes, met onderwerpen die hij dichtbij zoekt, zonder navelstaarderig te worden. Bovendien wordt Giesen’s gemoedelijke zachte g voldoende gecompenseerd door de stevige en inventieve arrangementen, met een paar sterke riffs en een stuwende ritmesectie. En dan gebeurt er nog een ander wondertje: als je de cd via de website of na een concert koopt blijk je aanzienlijk goedkoper uit te zijn, terwijl de artiest er meer aan over houdt. Zo weet Leon op meer dan één front een glimlach op te roepen. Kijk ook eens naar het filmpje bij "Je danst zoals je in bed bent" via zijn website www.mondoleone.nl  en je ziet wat we met die glimlach en die onweerstaanbaarheid bedoelen.

*****

 

 

 

 

hug...

gum...

beschilderde kauwgumresten...

toeters


© Leon Giesen

terug naar de startpagina van moors magazine